Ergonomisch verantwoord werken? Kies een dito bureaustoel

Of je nu een vaste kantoorbaan hebt of thuis werkt vanwege corona, vaak urenlang zitten op een bureaustoel kan vervelende lichamelijke klachten veroorzaken. Hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en slechte bloedcirculatie zijn slechts enkele voorbeelden. Je doet er daarom goed aan op zoek te gaan naar een bureaustoel die ergonomisch verantwoord is en die goed aansluit bij jouw lichaam en werkhouding. Maar waar dien je op te letten bij het uitkiezen van zo’n stoel? In deze blog geven we je vijf tips.

Comfort

Een van de belangrijkste aspecten van een ergonomische bureaustoel is comfort. Een stoel die niet lekker zit zal lichaamspijnen en onnodige stress veroorzaken. Denk daarom na over welk stoelmateriaal voor jou fijn aanvoelt. Verder is het handig om te kiezen voor een stoel met voldoende zitdiepte, zodat je benen niet afknellen. Ook is een goede lendensteun belangrijk, omdat dit helpt om rugpijn te voorkomen.

Verstelbare armleuningen

Daarnaast zijn verstelbare armleuningen ook een belangrijk onderdeel van een ergonomische bureaustoel. Het is namelijk belangrijk dat je armen op gelijke hoogte blijven met het bureaublad om spanning in de nek, schouders en rug te verminderen. Daarom kan je het beste kiezen voor een stoel waarbij je de hoogte van de armleuningen kan aanpassen.

Beweging

Zitten op een stoel zonder te bewegen kan vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Daarom is het goed om een ergonomische bureaustoel te zoeken waarbij je kan bewegen, denk bijvoorbeeld aan een stoel die kan kantelen. Dit stimuleert het lichaam om te bewegen en voorkomt stijfheid.

Verstelbare hoogte en rugleuning

Zorg ervoor dat de hoogte van de stoel verstelbaar is, zodat je benen op de grond kunnen rusten. Dit voorkomt dat je rugpijn krijgt door het ophangen van je voeten. Daarnaast is het handig dat de rugleuning verstelbaar is, zodat je altijd goed ondersteund zit in je stoel.

Duurzaamheid

Tot slot is het goed om bewust na te denken over de duurzaamheid van een bureaustoel. Hoe langer een stoel meegaat, hoe minder vaak je deze hoeft te vervangen en hoe beter het is voor het milieu. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een stoel waarvan de onderdelen en bekleding vervangbaar zijn, zodat je gemakkelijk en goedkoper onderhoud kan doen.

Samenvattend

Het vinden van een goede ergonomische bureaustoel kan lastig zijn, maar het is zeker de moeite waard. Door te kiezen voor een stoel die bij jou en je lichaam past, voorkom je vervelende klachten en pijn. Let daarbij goed op het comfort, de armleuningen, de beweging, de hoogte en rugleuning en de duurzaamheid van de stoel. Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij het maken van een goede keuze.

Bron: Spinalis