Leer door de geschiedenis heen

Leren producten worden tegenwoordig heel veel gebruikt. Van leren schoenen, kleding en bekleding, tot bijvoorbeeld een leren schrijfmap. Leer is overal. Het wordt gemaakt van de huiden van koeien en andere dieren en het is een bijproduct. Dat wil zeggen: de meeste koeien worden niet gehouden voor hun huid, maar voor hun vlees- of melkproductie. De huid is als het ware een nagedachte. Leer wordt nog steeds op ongeveer dezelfde wijze vervaardigd als vroeger. In dit stuk vertel ik je meer over leer door onze geschiedenis heen. Wanneer werd het voor het eerst gebruikt? En welke rol speelde leer in de verschillende beschavingen in onze geschiedenis? In dit stuk lees je er meer over.

De opkomst van leer in de oudheid

De geschiedenis van leer begint ongeveer 400.000 jaar geleden in Hoxne, Engeland. De evolutie kan over de hele wereld worden gevolgd en door het stenen tijdperk, de bronstijd, de ijzertijd, de oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, de industriële revolutie en in de moderne tijd. Tijdens elke periode in de geschiedenis hebben culturen over de hele wereld waardevolle toepassingen voor leer in hun dagelijkse levens gevonden. Laten we bekijken hoe dat precies zit.

De evolutie van de toepassingen van leer

Leer wordt al duizenden jaren gebruikt als beschermend materiaal. De mens heeft door haar geschiedenis zoveel mogelijk delen van dieren gebruikt om te overleven en om hulpmiddelen te ontwikkelen voor een gemakkelijker en beter leven. Leren schoenen maakten het bijvoorbeeld gemakkelijker om te wandelen en te verkennen.

 

Als mensen in de buurt waren van dieren die groot genoeg waren, konden de dieren worden gejaagd en de huiden in kleding worden veranderd. In koudere klimaten zorgde de vacht op het leer voor uitstekende warmte. In warmere klimaten kunnen huiden worden gebruikt voor schaduw en om koel te blijven. Het leerambacht was vooral gericht op functionaliteit.

Leer werd luxer en luxer

Naarmate de mens evolueerde en samenlevingen begon te bouwen, nam ook het gebruik van leer toe. De toepassingen ervan groeiden uit tot leren harnassen, laarzen, boekentassen, tenten, schrijfmappen, harnassen en sieraden, en later bijvoorbeeld een heren portemonnee. In sommige culturen werd leer gezien als een symbool van status. Het ambacht van leer ging over zowel functie als visuele aantrekkingskracht.

Massaproductie van leer werd een feit

Leer werd na verloop van tijd een vastigheid in ieders leven. Massa geproduceerde leren schoenen, handschoenen, jassen, tassen en accessoires, zoals een dames portemonnee kwamen op grote schaal beschikbaar. Leerambacht was nu een volwaardige industrie. Het had een wereldwijde toeleveringsketen voor grondstoffen en een even groot aantal internationale consumenten die enthousiast waren om lederwaren te kopen en te gebruiken.

 

De vraag is zo hoog dat zelfs “nep” leer, gemaakt van plastic, populair is geraakt, om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Nepleer is goedkoper en bovendien diervriendelijker.

De toekomst van leer

Weinig materialen bestaan ​​al zo lang en worden zo veel gebruikt als leer, en voor zoveel verschillende toepassingen. Het is bijzonder om te zien hoe het in de loop van de tijd is geëvolueerd. Leer zal, zolang we dieren blijven gebruiken voor vlees, melk en andere zaken, een populair product blijven voor schoenen, kleding en andere toepassingen. Kijk voor jouw leren spullen online!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *